czwartek, 13 kwietnia 2017

Mazurki w Młodszych Maluszkach

Hanna Koschate-Krzyżańska*

W tym tygodniu nasza grupa robiła mazurki. Wszak cóż to za Święta Wielkanocne bez mazurka! 


W poniedziałek mieszaliśmy składniki ciasta i wspólnie ugniataliśmy je, a następnie włożyliśmy do lodówki. Następnego dnia panie obserwowane przez dzieci kroiły ciasto w krążki, które dzieci ugniatały w formę mazurków. Mazurki zostały upieczone przez panie kucharki. W środę dekorowaliśmy nasze mazurki – każde dziecko dostało swoje ciasto i mogło je dowolnie udekorować pysznymi smakołykami. 

Powstały prawdziwe i niepowtarzalne mazurkowe arcydzieła, które dzieci zabrały do swoich domów, by mogły one ozdobić świąteczny stół.

Przepis na mazurek babci Danusi:

1 kg mąki krupczatki

1/5 kostki drożdży

1 szklanka cukru pudru

2 kostki margaryny

2 żółtka

1 jajko

szczypta soli

Przygotowanie mazurków: 

Przesypujemy mąkę krupczatkę przez sitko i upewniamy się, że w mące nie ma grudek. Następnie kroimy margarynę i drożdże na drobne kawałki, rozmieszczamy je w mące tak by się nie stykały. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy ciasto. Po ugnieceniu ciasto wkładamy na noc do lodówki (w formie 2 wałków), owinięte folią spożywczą. Na drugi dzień kroimy ciasto w krążki, formujemy w kształt owalu i pieczemy do chwili aż mazurki nabiorą złocistego koloru. Ozdabiamy mazurki wg własnego uznania (lukier, posypka, suszone owoce).

Pieczenie mazurków to wspaniała zabawa dla rodziców i dzieci!

*Hanna Koschate-Krzyżańska - nauczycielka z Przedszkola nr 3 "Leśni Przyjaciele" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz